Efterår i markedet – atypiske markedsforhold

Oprettet den: 2014-09-26 15:19:26

 

Traditionen tro er markedet trægt hen over efteråret. Dog er det efterhånden en årrække siden, at vi sidst har oplevet så negativt og modløst et marked som i øjeblikket. Det politiske spil om Ukraine og sanktionerne mod Rusland spiller uundgåeligt en betydende rolle for de kraftigt nedadgående priser, der opleves på hele markedet. Markedet har svært ved at finde fodfæste i øjeblikket, således er grisepriserne i frit fald og der er ingen udsigt på den korte bane til en bedring i priserne.

De brasilianske producenter ser ud til at blive de eneste vindere i den efterhånden meget fastlåste situation mellem Rusland og EU. Målt på mængde er Polen og Tyskland de hårdest ramte af den nuværende situation, således er den polske eksport af svinekød ud af EU halveret i år til dato sammenlignet med sidste år. Mængdemæssigt målt i tons er faldet dog ligeså kraftigt i Tyskland. Øvrige markeder herunder Amerika kan ikke aftage de ekstra mængder på trods af deres udfordringer med PEDv smitte eller svinepest.

Vi har i øjeblikket en atypisk markedssituation, hvor markedet for omsætning af grise er hårdt ramt af handelsrestriktionerne besluttet af EU overfor Rusland og omvendt. Selv om der således foreligger en markedssituation, der må karakteriseres som force majeure i forhold til løbende aftaler, har vi valgt ikke at gå i panik og vi vil aktivt samarbejde med vore kunder og samhandelspartere om at finde de bedst mulige alternativer. Alle muligheder afsøges i øjeblikket for at finde alternative muligheder for afsætning. Dog må vi påregne, at det giver dønninger et stykke ud i tiden.

Vi kan kun appellere til, at både køber og sælger bevarer fatningen og husker på at samarbejde i såvel gode som dårlige tider. Yderligere uro i afsætningskanalerne vil kun være med til at gøre situationen værre og forlænge den negative spiral.”

Efterår i markedet – atypiske markedsforhold